Cursus Single pitch

Deze cursus is een aanrader voor iedereen die de stap vanuit de klimhal naar de rots wil maken. Na deze cursus beheers je de technieken om op de meeste rotsen in de Ardennen zelfstandig te klimmen.

Single pitch staat voor enkele touwlengte. Het merendeel van de sportklimroutes in populaire klimgebieden in de buurt, zoals de Ardennen en de Eifel, zijn een enkele touwlengte.

Klimvaardigheidsbewijs

Zelan is een NKBV-erkend opleidingscentrum.

Na het voldoende afsluiten van deze cursus ontvang je het klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen single pitch.

Komen de onderstaande momenten net niet lekker uit, is het mogelijk om met 3-6 klimvrienden een ander moment in overleg in te plannen. Neem contact op om dit samen af te stemmen. 

Cursus info

Locatie: Ardennen: Durnal, Hotton, Beez, Sy, Yvoir, Pont-a-Lesse. 

Instroomeis: klimvaardigheidsbewijs indoor voorklimmen 

Kosten: Op aanvraag

Data: Hou de site, facebook, of Instagram in de gaten voor de nieuwe cursussen in 2024. 

Ook in het najaar kan er nog prima geklommen worden in de Ardennen. Plan met je klimgroepje in overleg een cursusmoment om volgend voorjaar goed voorbereid te zijn voor het klimmen in de rotsen. 

  

Programma

Een standaardprogramma ziet er ongeveer zo uit. 

Ontvangst: 18:00-21:00 aankomst camping 

Lesdag 1: buiten voorklimmen, ombouwen

Lesdag 2: abseilen en herhaling

 

Inhoud

Omdat het voor sommige deelnemers ook de eerste keer buiten klimmen is, start de cursus meestal met gewoon lekker (toprope) klimmen in de rots. Dit geeft de gelegenheid om te wennen aan het terrein, er is na een hele korte uitleg direct actie en het geeft mij de gelegenheid om het klimniveau in te schatten. Op basis daarvan zal de methodiek van de cursus verder bepaald worden. Al zijn de uiteindelijke vaardigheden die geleerd worden natuurlijk hetzelfde. Naast de verplichte vaardigheden worden komen ook  handigheidjes zoals het klippen van setjes aan bod, maar ook ethische zaken. Hoe we ervoor zorgen dat we in harmonie met omwonenden en de natuur klimmen, zodat we sluiting van klimgebieden voorkomen. 

Het grote verschil met voorklimmen in de hal is dat er 'omgebouwd' moet worden, zodat je geen materiaal achter hoeft te laten, wanneer je weer naar beneden komt. Dat is vaak ook één van de eerste en misschien wel belangrijkste handeling van het outdoor voorklimmen. Zekeren en vallen zijn zaken die bij voorkeur al vaardigheden die in de klimhal geoefend zijn. In de praktijk blijkt dat hier vaak nog wel het een en ander bij te spijkeren valt... Ook is de context en ondergrond anders dan in de zaal, dus is daar wat meer aandacht voor. 

wordt vervolgd...